23.11.2012

PETER JACKSON KERTOO HFR 3D -TEKNIIKASTA






Copyright: ©2012 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All rights reserved.    

KYSYMYS: Miksi päätit kuvata Hobitti-trilogian high frame rate (HFR) -tekniikalla?
PETER JACKSON: Digitaalinen tekniikka kehittyy huimaa vauhtia. Kehitys tuo mukanaan jatkuvasti uusia menetelmiä, jotka lisäävät teatterielokuvien elämyksellisyyttä ja vaikuttavuutta. High frame rate -kuvaustekniikkaa on voitu hyödyntää kokoillan valtavirtaelokuvissa vasta parin vuoden ajan, samalla kun kodin viihdekeskusten suosio on jatkanut kasvuaan. Päätin kuvata Hobitti-elokuvat HFR-tekniikalla tarjotakseni katsojille unohtumattoman ja mukaansatempaavan elämyksen elokuvateattereissa.

KYSYMYS: Kerro hieman kuvataajuuden historiasta. Miksi elokuvateattereissa on mielestäsi aika siirtyä käyttämään suurempia kuvataajuuksia?
PETER JACKSON: Mykkäelokuvat kuvattiin käsin veivattavilla kameroilla noin 16-18 kuvan sekuntinopeudella. Äänielokuvien tultua markkinoille vuonna 1927 elokuvateollisuuden oli päästävä yksimielisyyteen yhdenmukaisesta kuvataajuudesta. Koska 35 mm:n kinofilmi on kallista, kuvataajuuden oli oltava mahdollisimman pieni. Varhainen optinen ääniraita kuitenkin edellytti tiettyä vähimmäisnopeutta, jotta ääni kuulosti oikeanlaiselta. Kuvataajuudeksi valittiin 24 kuvaa sekunnissa, josta tuli elokuva-alan standardi yli 80 vuodeksi. Elokuvateattereihin asennettiin kaikkialla maailmassa mekaanisia projektoreita, joilla pystyttiin heijastamaan kankaalle vain 24 kuvaa sekunnissa. Päätös perustui kaupallisiin kriteereihin. 24 kuvaa sekunnissa on edullisin kuvataajuus, jolla saadaan peruslaatuista kuvaa, mutta se aiheuttaa liikehäiriöitä, kuten nykimistä, välkkymistä ja liike-epäterävyyttä.


Nyt digitaalitekniikan aikakaudella ei ole enää mitään syytä pysytellä kuvataajuudessa 24 kuvaa sekunnissa. Vuonna 1927 tehty päätös ei ollut täydellinen. Tutkijoiden mukaan ihmissilmä kykenee erottamaan yksittäisiä kuvia suunnilleen kuvataajuuteen 55 kuvaa sekunnissa saakka. Käyttämällä kuvataajuutta 48 kuvaa sekunnissa pystymme tarjoamaan katsojille aiempaa todenmukaisemman vaikutelman. Yksittäisissä ruuduissa on vähemmän liike-epäterävyyttä, mikä parantaa tarkkuutta ja saa elokuvan näyttämään siltä kuin se olisi kuvattu 65 mm:n filmillä tai IMAX-tekniikalla. Uuden tekniikan merkittävimpiä etuja on uskomaton uppoutuminen elokuvan maailmaan, joka tapahtuu, kun katsojan silmä näkee sekunnissa kaksi kertaa enemmän ruutuja kuin aiemmin. Lisäksi 3D-kuvan katsominen on miellyttävämpää ja rasittaa silmiä aiempaa vähemmän. Valtaosa 3D-kuvan katselun aiheuttamasta epämukavuudesta johtuu siitä, että kumpikin silmä joutuu käsittelemään valtavasti nykimistä, vilkkumista ja epäterävyyttä. Tämä ongelma poistuu lähes täysin HFR 3D -tekniikan myötä.

KYSYMYS: Millaista oli kuvata HFR-tekniikalla?
PETER JACKSON: HFR on mahtava tekniikka. Pyrin aina tekemään elokuvistani mahdollisimman mukaansatempaavia ja haluan vetää katsojat irti tuoleistaan ja mukaan seikkailuun. Haluan myös tarjota tämän elämyksen kaikille elokuvateatterissa kävijöille riippumatta siitä, missä muodossa he elokuvaa katsovat. Itse nautin Hobitti - Odottamaton matka -elokuvasta eniten HFR 3D -muodossa, mutta voin taata, että se tarjoaa uskomattoman ja mukaansatempaavan elämyksen missä muodossa tahansa.


HFR 3D -tekniikka on erilaista. Se poikkeaa tutusta elokuvakokemuksesta hieman samaan tapaan kuin ensimmäisten CD-levyjen ääni poikkesi vinyylilevyjen äänestä. Nykyään elokuvateatterit joutuvat kilpailemaan iPadien ja kodin viihdejärjestelmien kanssa. Onkin tärkeää, että elokuvantekijät hyödyntävät uusinta tekniikkaa tarjotakseen entistäkin enemmän immersiota ja huimempia elämyksiä. Nyt jos koskaan elokuvissa käyminen on todella jännittävää.


KINO 123:n pääsali Kino 1 tulee olemaan yksi näistä HFR 3D -saleista.


julkaistu FS Filmin luvalla


MIKÄ HFR 3D?



HOBITTI-TRILOGIA TUO SUOMEN ELOKUVATEATTEREIHIN UUDEN HFR 3D -TEKNIIKAN

Peter Jacksonin uusi elokuva HOBITTI – ODOTTAMATON MATKA nähdään myös Suomessa HFR 3D –formaatissa. 

HFR 3D on uusi tekniikka, joka tarjoaa katsojille entistä todenmukaisemman elokuvakokemuksen. HFR 3D -formaatissa elokuvaprojektori heijastaa valkokankaalle 48 kuvaa sekunnissa perinteisen 24 kuvan kuvan sijaan. ”Uuden tekniikan merkittävimpiä etuja on voimakas uppoutuminen elokuvan maailmaan, joka tapahtuu, kun katsojan silmä näkee sekunnissa kaksi kertaa enemmän ruutuja kuin aiemmin”, ohjaaja Peter Jackson toteaa. Jackson kuvasi koko Hobitti-elokuvatrilogian HFR 3D:nä.

Nykyinen esitystapa juontaa juurensa elokuvahistoriaan. Äänielokuvan tultua markkinoille vuonna 1927 kuvataajuudeksi valittiin 24 kuvaa sekunnissa filmimateriaalin kalleuden vuoksi. Tästä tuli elokuva-alan standardi yli 80 vuodeksi. ”Nyt digitaalitekniikan aikakaudella ei ole enää mitään syytä pysytellä kuvataajuudessa 24 kuvaa sekunnissa”, Jackson muistuttaa.

HOBITTI - ODOTTAMATON MATKA on mahdollista kokea HFR 3D –elämyksenä valikoiduissa MGM-studioiden sertifiomissa elokuvateattereissa kautta maan. Lopullinen lista HFR 3D –elokuvateattereista julkistetaan myöhemmin.
HOBITTI – ODOTTAMATON MATKA levitetään Suomessa kolmessa eri formaatissa: HFR 3D:nä, 3D:nä ja 2D:nä.


  •      HFR (High Frame Rate) tarkoittaa kuvien määrää joita elokuvaprojektori heijastaa valkokankaalle yhden  sekunnin aikana. Tähän asti elokuvateattereiden standardi on ollut 24 kuvaa sekunnissa. HFR 3D:n myötä kuvien määrä kaksinkertaistuu 48 kuvaksi sekunnissa.
  •      Tutkijoiden mukaan ihmissilmä kykenee erottamaan yksittäisiä kuvia suunnilleen kuvataajuuteen 55 kuvaa sekunnissa saakka. Käyttämällä kuvataajuutta 48 kuvaa sekunnissa pystyy HFR 3D tarjoamaan katsojille aiempaa todenmukaisemman vaikutelman.
  • HFR 3D on digitaalinen tekniikka.
  • HFR-tekniikkaa tullaan käyttämään HOBITTI – ODOTTAMATON MATKA –elokuvan lisäksi trilogian kahdessa muussa osassa: HOBITTI – SMAUGIN AUTIOITTAMA MAA ja HOBITTI – SINNE JA TAKAISIN. Myös James Cameron on kertonut suunnittelevansa HFR 3D:n käyttämistä tulevissa projekteissaan
  • HFR 3D –näytöksien liput tulevat olemaan samanhintaisia kuin perinteisen 3D:n näytökset.
  • Myös KINO 123:n pääsali Kino 1 tulee olemaan yksi näistä HFR 3D -saleista.

julkaistu FS Filmin luvalla



7.11.2012

Tonnit paukkuvat Kinossa

Tällä viikolla Kino 123:n tilastoissa on ohitettu useampikin merkkipaalu. Tänään keskiviikkoiltana 7.11. noin kello 16 Kinon Facebook rikkoi maagisen tuhannen tykkäyksen rajan. Avajaisten jälkeen tykkäykset ovat karttuneet noin sadan uuden tykkäyksen viikkovauhtia. Huikea tahti!

Aiemmin keskiviikkoaamupäivällä Kinon blogissa rikottiin 14.000 katselun raja. Varsinkin 4K-aiheiset postaukset ovat viime aikoina keränneet lukijoita ympäri Suomea. Eikä suotta - Kino 1:n upeaa kuvanlaatua tullaan jo ihmettelemään kauempaakin.

Ja viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä: jo tiistaina 6.11. Kino 123:n kävijämäärä rikkoi 16.000 katsojan rajan. Tämä siis alle kahdeksassa viikossa. Lisäksi huippusuosittu 007 Skyfall rikkoi 3.000 katsojan rajan kymmenessä päivässä. 17.000 katsojaa ylitetään Kinossa ensi viikonloppuna ja ennakkomyynnin perusteella 20.000 katsojaa menee rikki melko pian Twilight - Aamunkoi osa 2:n saatua ensi-iltansa. Luultavasti jo heti ensi-iltaviikolla.

Mahtavia lukuja! Niistä kiitos kuuluu ennen kaikkea teille kaikille.